Bir topluluk yöneticisini ne mutlu eder?
İşini doğru yapıp mutlu olmak isteyen bir topluluk yöneticisi öz değerlendirme yapabilmek için çok farklı proje/iş bazlı KPI, ölçülebilir hedef oluşturabilir. Ancak bu hedefleri tutturmak gerçekten de onu mutlu edecek midir? Topluluk hedefleri bağlamında metrikler mutluluğumuzun grafiksel temsilini ifade edebilir mi?
Peki bence bir topluluk yöneticisini ne mutlu eder?
1- Paydaşlaştırabilmek(türkçede böyle bir kelimenin olmaması?):
En değerli çıktılardan biri, yabancı olarak başlayan bir üyenin topluluk içinde derin bir dostluk geliştirdiğine tanık olmaktır. Böyle çok eşleşme, ortaklığa, paydaşlığa şahit oluyorum. Ortak ilgi alanları üzerinden bağ kurup, zor zamanlarda birbirlerini destekleyen ve sonunda yüz yüze görüşerek arkadaşlıklarını dijital alemin ötesine taşıyanlar... Bu da gerçek ilişkiler geliştirmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
2- Etkili Katkılar Oluşturmak:
Bir üyenin aşılamaz gibi görünen bir sorunla geldiği zaman, topluluğun kolektif uzmanlığı ve bilgi birikimi ile ilgili sorunu etkili bir şekilde çözmek, bir topluluğun en temel amacı olmalı. Her üyenin en az 1 sorununa çözüm bulabilen bir topluluk düşünsenize!? Topluluğun kendisinin ve topluluk yöneticilerinin üyelerin hayatlarında ne kadar büyük bir fark yaratabileceğini gerçekten fark etmeli. Kendi sürecinde üyeleri için etkili katkılar oluşturan bir rol aslında, topluluk yöneticisi olmak. Doğru yapılırsa hayatlarda inanılmaz farklar yaratılabiliyor!
3- Özerklik ve Güven:
Bildiğimiz üzere çoğu ülkede amaç ne olursa olsun, bir amaç uğruna bir araya gelebilmek denetime tabidir. Sosyal çalışmalar kurgularken özerkliği abartmadan, hesap verebilir yapılar kurmak gerekir. Paydaş olunabilir bir yapı oluşturduğumuz sürece başkalarının dahil ve ait olabilmesi mümkündür. Bilinmezlikler, güven ilişkisi olmayan bir toplulukta da var oluş veya sürdürülebilirlik mümkündür. Ancak bu topluluk ne kadar demokratik veya özgür dünyaya uygundur emin değilim!?
4- İş-Yaşam Dengesi:
Topluluk yönetiminde aktif olan kişi için sosyal hayat dengelemek genel bir zorluktur! Sosyal iş çalışanı olan için iş sosyal hayatın içine geçebilmektedir. Sağlıklı bir iş-yaşam dengesini korumanın önemini bazı yoğun çalışma dönemlerinde çok hissettiğim oldu. Geçtiğimiz süreçte sakinlemek, yeniden enerji bulumak ve sevdiklerimle yeniden bağlantı kurmak için hak ettiğim bir ara vermek ruhumu gençleştirmişti ve yeniden çalışmaya başladığımda üretkenliğimi de artırmıştı...
5- Kişisel Beslenme & Kendini Gerçekleştirme:
Topluluk tüketici bir yapıda olabilir. Yani topluluk üyelerinin değer-etki üretmediği çokça kendilerinin dershane, spor salonu kurgusundaki gibi beslendiği bir yapının içerisindeyseniz bilinki süreçte tükenecek olan siz olacaksınız! Herkese katkı sağlamaya çalışmak, herkesi ortak amaça doğru gütmek gerçekten yorucu bir süreç. Bu yorucu sürecin kolaylaştırıcısı olan yapılar kurmak moderatörler, kanaat önderleri yaratmak sizin beslenmenizi kolaylaştırabilir. Aksi durumda topluluktan tüm cevapların beklendiği bir yapı, kolaylaştırıcı kişinin kendini gerçekleştirmesini engelleyebilir, kişiyi süreçte tüketebilir...
Bu başlık için daha onlarca madde eklenebilir, ben kendime göre yazdım. Asıl niyetim bu işi yaparken veya yaptını var saydığımızda seni ne mutlu ederdi, bir şekilde düşünmeni sağlamaktı.
Peki sence bir topluluk yöneticisini ne mutlu eder?